۱. اولین ترکیب قهوه و شیر :
- در قرن ۱۶ و ۱۷، وقتی قهوه از خاورمیانه به اروپا رسید، نوشیدنی بسیار تلخ و قوی به نظر میرسید. اروپاییها (بهخصوص در فرانسه و آلمان) برای ملایمتر کردن طعم قهوه شروع کردن به اضافه کردن شیر.
- اولین اشارهی مکتوب به ترکیب قهوه و شیر مربوط به ۱۶۸۰ میلادی در فرانسه است که از اصطلاح café au lait (“قهوه با شیر”) استفاده شد.
۲. فرانسه و “Café au lait”
- فرانسویها اولین کسانی بودن که نوشیدن قهوه با شیر رو به شکل یک سنت درآوردن.
- توی خونهها، قهوه داغ رو با شیر گرم مخلوط میکردند (بدون کف یا فوم). این نوشیدنی بیشتر خانگی بود تا کافیشاپی.
۳. اتریش و “Kapuziner”
- در قرن ۱۸، در وین اتریش نوشیدنیای به نام Kapuziner درست شد: قهوه قوی (شبیه اسپرسوی امروزی) که با کمی خامه یا شیر ترکیب میشد.
- اسمش از رنگ قهوهای متمایل به قرمز ردایی که راهبان “کاپوچین” میپوشیدند گرفته شد.
- این نوشیدنی پیشزمینهای برای کاپوچینو امروزی بود.
۴. ایتالیا و تولد لاته و کاپوچینو
- با اختراع دستگاه اسپرسوساز در اوایل قرن ۲۰ در ایتالیا، ترکیب قهوه و شیر شکل مدرنتری گرفت.
- ایتالیاییها با کف دادن شیر و ترکیبش با اسپرسو، نوشیدنیهایی مثل:
- Caffè latte (قهوه با شیر زیاد، نوشیدنی روزانهی ایتالیاییها در صبحانه)
- Cappuccino (اسپرسو + شیر داغ + فوم شیر)
رو به دنیا معرفی کردن.
- تفاوت مهم: لاته شیر بیشتر و بافت نرمتر داره، کاپوچینو کف شیر بیشتر و نسبتهاش متعادله.
۵. گسترش جهانی
- بعد از جنگ جهانی دوم، فرهنگ کافهنشینی دوباره رونق گرفت و نوشیدنیهای شیر و قهوه به کل اروپا و آمریکا رفتن.
- در آمریکا، “latte” به نوشیدنیای تبدیل شد که امروز همه میشناسیم: یک یا دو شات اسپرسو + شیر بخار داده شده + کمی فوم.
- استارباکس و موج دوم قهوه در دههی ۸۰ و ۹۰ باعث شد این نوشیدنیها به شکل جهانی محبوب شوند.